Ledson Extraljus - För din säkerhet och komfort

Laddar...
Ledson Extraljus - För din säkerhet och komfort

Varför ska du montera extraljus på din bil?

Känns det som att du ibland saknar bra belysning ute på vägarna? Du är inte ensam, många upplever att de inte har tillräckligt med ljus med bilens originalbelysning och att det är jobbigt att köra i mörker. Ett ordentligt helljus på bilen är viktigt, dels för att körningen ska bli mer behaglig men främst för din och andras säkerhet.

Varje år inträffar över 60 000 viltolyckor (fler än sju i timmen) där ungefär 800 personer skadas olika svårt. Genom ordentligt med ljus på bilen ger du dig själv chansen att se faror längs vägen i ett tidigare skede vilket kan ge dig dyrbar tid att hinna reagera. Exempelvis om du kör i 90 km i timmen så hinner du färdas 25 meter på en sekund(!). Därför är det så viktigt att kunna upptäcka eventuella faror så tidigt som möjligt.

Genom att montera extraljus på din bil får du det ljus som du har saknat i mörkret.

Hur ska du tänka vid val av extraljus?

När du ska välja extraljus har du några olika val. Det viktigaste att tänka på är vilket typ av ljus du behöver. Här väljer du främst mellan tre olika typer av ljusbilder: Driving, Combo och Spot. Vilken av dessa ljusbilder som passar dig bäst beror på vilka typer av vägar du mesta dels kör på.

Driving och Combo är snarlika i sin ljusbild då båda ger dig ett brett och långt ljus vilket innebär att du kan se långt framför dig och ut på sidorna i vägrenen. Detta passar dig som kör mycket på skogsvägar, mindre vägar eller krokig landsväg där det är viktigt att ha ljus i ytterkanterna för att upptäcka exempelvis vilt eller få en bra uppsyn på hur vägen svänger längre fram.

Spot är optimalt för dig som kör mycket på motorvägar eller andra vägar med längre raksträckor. Detta för att du får ett lite smalare och längre ljus med Spot jämfört med Drive eller Combo som gör att du kan se vad som händer långt fram på vägen.

Förutom val av ljusbild så kan du också välja mellan om extraljusena ska vara runda eller ovala, mindre eller större samt med eller utan orange positionsljus. Dessa val beror till stor del på vad du tycker är snyggt och vad du tycker passar bäst in på din bil. Exempelvis passar 7” extraljus generellt bättre på mindre bilar medan 9” ofta ser bättre ut om du har en lite större bil.

Det viktigaste är alltså att först och främst tänka igenom vilka vägar du kör på och välja den ljusbild som gynnar din körning allra mest. Därefter kan du se till de andra valmöjligheterna som exempelvis storlek och design på dina extraljus.

Pollux9+

Hur många extraljus behöver du till din bil?

När du funderar på antalet extraljus behöver du se till vad du har för budget, vad som får plats på bilen samt vilken ljusmängd du är ute efter. Två mindre extraljus på 7” ger dig betydligt mer ljus jämfört med bilens standardljus, medan om du är ute efter dramatiskt bättre helljus så ska du titta på tre eller fyra större extraljus på 9”.

En fördel med att montera extraljus framför exempelvis en LED-ramp är, förutom att du kan välja hur många extraljus du ska ha, att du kan kombinera dina extraljus med olika ljusbilder för att få den kompletta ljusbild som passar dig bäst. För att göra detta lite lättare för dig som vill ha flera extraljus på bilen har vi tagit fram olika extraljuspaket. Dessa paket är kompletta och finns i flera olika varianter av sorter, antal och ljusbilder.

Extraljuspaketen Unity består av två extraljus med antingen Drive eller Combo-ljusbild. Dessa finns i olika storlekar och utförande så du kan välja det paket som faller dig i smaken.

Vill du ha lite mer ljus finns Trinity-paketen som består av tre extraljus. Här kan du välja om du vill ha samma ljusbild som i Unity-paketen eller om du vill ha ett ännu längre ljus. Detta får du genom att kombinera två Drive med ett extraljus i mitten som har den smalare och längre ljusbilden Spot (paketen benämns D&S). Generellt brukar man säga att om du har tre eller fler extraljus monteras de med bredare ljus ytterst och den med Spot i mitten för att härma bilens ordinarie ljusbild.

För dig som behöver ännu mer ljus har vi tagit fram extraljuspaketen Quadrinity. Även här kan du välja om du vill ha fyra extraljus med en och samma ljusbild, eller om du vill kombinera två med bredare ljusbild tillsammans med två Spot för mer längd på ljuset.

Fundera på vilken ljusmängd du behöver för de vägar du kör på för att sedan välja ut det Ledson extraljuspaket som passar dig bäst.

Ledson LED-extraljus

Vad följer med paketen?

Till våra kompletta extraljuspaket medföljer tillbehör för att du ska få det du behöver för att genomföra en komplett montering.

  • Extraljushållare som fästes bakom din nummerskylt och som passar dina extraljus. På denna hållare monteras sedan dina nya extraljus.

  • Ett eller flera DT-relä, dessa används för att dina extraljus ska "veta" när de ska tända upp, dvs oftast samtidigt som du tänder upp bilens helljus. Det går även bra att använda DT-reläet så att dina extraljus tänder upp samt släcker när du trycker på reläets knapp, om du inte önskar att styra extrabelysningen med bilens helljus.

  • Låslist till regskylten, om du skulle ha oturen att den gamla går sönder när du demonterar denna.

(Om din bil har originalmonterad LED eller xenon på helljuset då krävs också ett extraljusrelä, t.ex. XBB Dongle OBD II trådlöst extraljusrelä)

- Se våra kompletta Ledson extraljuspaket här

Extraljuspaket