Laddar...

Frågor & svar

Jämför
Dioder

Installation

Fakta om xenonbelysning

Fakta om dioder

Frågor & svar

Bajonettsockel

Vanliga frågor & svar

 1. Hur monterar jag extraljusrelä (3346005)?
 2. Vilken sorts lampa behöver jag?
 3. Hur kopplar jag in motstånd?
 4. Varför lyser inte lampan när jag satt i den?
 5. Vad menas med CANBUS och ljusövervakning?
 6. Hur kopplar jag in Knightrider-listen?
 7. Min lampa har glappkontakt, behöver jag en ny?
 8. Min dubbelpoliga lampa med platt kontakt fungerar inte?
 9. Byte, garanti och återköp

1. Extraljusrelä (3346005)

Hur monterar jag extraljusreläet DT-relä med knapp artnr 3346005?. 


2. Vilken sorts lampa behöver jag?

Om det är till en specifik bil du letar lampa så rekommenderar vi att du besöker vår Lampguide för att se om den kan hjälpa dig Gå till Lampguiden. För att vara helt säker är det så klart till en fördel att fysiskt se efter exakt vad för sockel och lamptyp man behöver. Är du fortfarande osäker, tveka inte att kontakta vår Kundtjänst på info@diodhuset.se eller 042 453 33 30 som mer än gärna försöker hjälpa dig att lösa problemet.


3. Hur kopplar jag in ett motstånd?

Våra motstånd, 1205, 1221 samt 2405 och 2421 kopplas alla in på samma sätt: du ska koppla in dessa parallellt med lampan, som en strömtjuv. Detta sker enkelt genom våra snabbkontakter som följer med i paketet. Du för in en kabel till motståndet och en kabel till lampan och klipper ihop kontakten. Sen gör du likadant på andra kabeln, på andra sidan om lampan, se bild nedan. OBS: För 21W-motstånd bör du vara noga med att inte placera själva motståndet på något värmekänsligt material (t.ex. plast) eftersom de blir mycket varma och lätt kan förstöra plast. Finns det inget värmeavledande material att montera den på så kan man också hänga det i luften, sålänge inga kablar hänger emot motståndet.


4. Varför lyser inte min lampa när jag har satt i den?

Börja med att kontrollera att diodlampan får ordentlig kontakt i hållaren. En vanlig anledning är att man har missat att diodlampor är beroende av att rätt pol är mot rätt pol. Positionsljuset på Volvo 240 och 740 upp till -89 kan behöva koplas om i kontaktstycket där man skiftar plats på brun och svart kabel. Kontaktstycket är placerat i motorrummet bakom respektive positionsljus.


5. Vad menas med canbuslampor och felindikeringssystem/glödtrådsvarning?

Vissa nyare bilar har inbyggd ljusövervakning som talar om för föraren när en glödlampa inte längre fungerar. Systemet känner av att strömförbrukningen sjunker under ett visst tröskelvärde t.ex. under 0,2 ampere (c:a 2,4 watt). Tröskelvärdet skiljer mellan olika bilmodeller och därför kan olika lösningar behövas. Diodhusets canbus-lampor löser problemet på c:a 98% av de bilar som har detta system och de bilar som fortfarande varnar, behöver kompletterande resistorkablar eller motstånd som enkelt monteras vid lamporna. Dessa problemlösare monteras parallellt med lampan, som en strömtjuv. Detta för att öka förbrukningen, men lämna spänningen orörd. Kontakta oss på info@diodhuset.se eller din verkstad om du är osäker. Nyare Audi, Skoda och WV kan förutom felindikering, få problemet att lamporna blinkar alternativt inte tänds alls. Detta avhjälps på samma sätt som vi beskriver ovan. Volvo 240 och 740/760 har en äldre typ av glödtrådsvakt som inte reagerar för diodlampor om du monterar dem på både vänster och höger sida.


6. Kopplingsinstruktioner till Knightrider

Kablarna kopplas in enligt nedan. Om du är osäker på hur du gör, vänd dig till info@diodhuset.se eller till en verkstad.

 • Svart kabel: kopplas till jord (minus).
 • Röd kabel: kopplas till avsäkrad plusmatning (5A)
 • Gul kabel (frivilligt): Kopplas till bromsljusets plusmatning. Ger blinkande effekt vid bromsning.
 • Grön kabel (2st, frivilligt): Kopplas till blinkers plusmatning på vänster och höger sida. Ger blinkerseffekt på halva ljusstaven.

Fjärrkontroll: A: Växlar mellan färger B: Ändrar ljusmönster C: Ändrar hastigheten på ljusmönstret. D: På/av


7. Hjälp, min lampa glappar!

Om din lampa flimrar kan det bero på att lampan glappar i sin kontakt. Detta är särskilt förekommande bland socklar där man endast trycker in lampan, t.ex. W5W eller W16W. För att avhjälpa detta finns två tips som är värda att prova. Det skadar varken lampan eller hållaren. Det första tipset är att böja ut kontakterna på lampan, så som bilden här till höger visar. Det andra tipset är att försiktigt knipa ihop hållarens kontaktytor för att de ska ligga tätare mot lampans kontakter.


8. Min dubbelpoliga lampa med platt sockel fungerar inte?

Skulle våra lampor till sockel 3157/3057 samt 7443 inte fungera eller endast lysa med en styrka trots att de är dubbelpoliga brukar det vara en av två anledningar till detta. Den första, som är lätt att testa själv, är att byta poler på lampan. Detta görs lätt genom att helt enkelt böja stiften åt motsatt håll och stoppa in lampan igen. Lyser inte lampan? Testa vrid den ett halvt varv. Fungerar den fortfarande inte? Då kan det vara så att lampan helt enkelt är sönder. Kontakta oss så hjälper vi dig!


9. Min lampa har gått sönder/jag vill byta en lampa, hur gör jag?


Kontakta oss på telefon (042-453 33 30) eller mail (info@diodhuset.se) och beskriv vad som har hänt med lampan/att du vill lämna tillbaka/byta lampan. För att lättast kunna hantera ditt ärende behöver vi något av följande: kundnummer, följesedelsnummer, fakturanummer/kvittonummer eller ordernummer. Vi kommer även behöva din mail-adress om vi inte redan har det, så vi kan skicka ut ett returformulär till dig.

Om ärendet gäller garanti, kommer vi skicka ut en ersättningslampa och en returetikett. När du mottar ersättningslampan ska du skicka tillbaka den trasiga lampan med returetiketten utanpå försändelsen. På så vis slipper du betala porto och vi kan spåra paketet.

Om ärendet gäller byte/återköp, kommer vi skicka ut ett returformulär till dig som du skriver ut, fyller i, och skickar till oss tillsammans med produkten du vill lämna tillbaka/byta.