Laddar...

Jämför
Dioder

Installation

Fakta om xenonbelysning

Fakta om dioder

Frågor & svar

Bajonettsockel

Att jämföra dioder

Hur jämför jag olika diodlampor med varandra? Hur vet jag vilken arbetsbelysning med LED som är starkast?


Det finns flera sätt att jämföra dioders styrka för att hitta den lampa som är bäst för dig. Nedan förklaras många av de begrepp som du stöter på hos Diodhuset.


Det är svårt att jämföra diodlampor utan att ha sett dessa monterade. Därför har många av våra återförsäljare ett lampskåp från Diodhuset, där ett urval av våra lampor sitter monterade och är tända. Nackdelen är att de inte sitter i reflektorer, vilket kan förvränga hur man upplever ljuset.


När du ska välja lampa är det viktigt att du tänker efter hur den ska användas, hur den kommer att monteras och vad som är viktigt för dig. Till exempel kan vår dimljuslampa med samsung-dioder nämnas som en klurig lampa. Medan den är vår starkaste dimljuslampa har den dioder endast på sidorna vilket gör att man skulle kunna tro att lampan ger dåligt ljus framåt. Sätter man in lampan i en reflektor reflekteras ljuset från sidorna framåt, vilket ger ett mycket bra ljus.

 


Färgtemperatur


Färgtemperatur anges i grader Kelvin och påverkar inte ljusstyrkan hos lampan utan endast färgen på ljuset. Många tycker dock att det kallvita ljuset som finns på många av våra lampor är snyggast men att det ibland kan störa ifall man kör mycket i snö. Många väljer då att ta en neutralvit eller varmvit färg på dioderna. De vanligaste färgerna hos Diodhuset är 6000K (kallvitt), 4300K (neutralvitt) och 3000K (varmvitt/glödlampsvitt).


Effekt (Watt)


När man pratar om effekt väljer man oftast att skriva ut den teoretiska maxeffekten. Denna anges i watt, på samma sätt som glödlampsstyrkan anges i watt. Eftersom dioder är mycket mer energieffektiva får man mycket mer ljus ur samma effekt, så det går inte att direkt jämföra diodbelysning med glödlampsbelysning. Den teoretiska maxeffekten speglar inte alltid hur mycket ljus man faktiskt får, eftersom den faktiska effekten beror på flera saker, t.ex. vilka dioder som används, vilket chip och så vidare. På Diodhuset väljer vi ändå att ange den teoretiska maxeffekten i samband med att vi anger diodtypen för att det ska bli så enkelt som möjligt att jämföra olika lampor.


Ljusflöde (lumen)
Det lumenantal som anges i samband med dioderna är oftast det teoretiska ljusflödet. Det påverkas på samma sätt som den teoretiska maxeffekten av diodtyper, chipstyp och så vidare. Lumen anger alltså bara hur mycket ljus som skapas, inte hur mycket ljus som riktas mot en viss punkt. En mer jämförbar enhet är lux, vilket är lumen per kvadratmeter. Denna enhet tar hänsyn till både lumen och vilken typ av reflektorer och hur effektiva dessa är.


Olika diodtyper
Det finns ett stort antal tillverkare av dioder och ett ännu större utbud av diodtyper. Generellt kan man säga att ju bättre diod, desto dyrare är lampan. Den diodtillverkare som oftast är bäst är Cree, vilket används i flertalet av våra arbetsstrålkastare och fjärrljus. Dessa ger också mest ljus i förhållande till sin effekt och har bäst livslängd. Osram är en annan populär tillverkare som också statsar på hög kvalitet och mycket ljus.